Biuro Prasowe

TechniSat Digtial członkiem międzynarodowej Inicjatywy Smart TV Alliance

21.01.2013

W dniach 8-11 stycznia 2013 roku, w trakcie trwania targów CES International 2013 w Las Vegas, TechniSat oficjalnie dołączył do grona firm tworzących unikalną inicjatywę Smart TV Alliance.

Inicjatywa Smart TV Alliance - to grupa zrzeszająca producentów z branży RTV i dostawców rozwiązań (aplikacji). Dzięki kooperacji największych ogólnoświatowych producentów wchodzących w skład Inicjatywy Smart TV Alliance, możliwe jest tworzenie aplikacji oraz oferowanie bogatszych treści dostępnych w telewizorach oraz dekoderach Smart, a użytkownicy będą mogli lepiej wykorzystać możliwości inteligentnych urządzeń.

W styczniu 2013 roku, w trakcie odbywających się w Las Vegas targów Consumer Electronics Show 2013, do grona Inicjatywy Smart TV Alliance poza firmą TechniSat Digital dołączyli również: Panasonic oraz ABOX42, a także dostawcy rozwiązań IBM i Specific Media. Smart TV Alliance to inicjatywa zapoczątkowana przez firmy LG Electronics, TP Vision i Toshiba oraz firmy YuMe, Obigo i Qualcomm. Dzięki przyjęciu nowych członków – do Inicjatywy Smart TV Alliance należy dziś 10 ogólnoświatowych firm, dostarczających na rynki dużo większą ilość sprawdzonych i uniwersalnych aplikacji. Szczegółowe informacje na temat członków Inicjatywy znajdą Państwo na stronie:

W ramach działania Inicjatywy Smart TV Alliance, w styczniu 2013 roku wprowadzany został również pakiet dla programistów (SDK) zawierający aktualizację: specyfikacji HTML5, CSS3 oraz JavaScript, obsługę standardu strumieniowania danych MPEG-DASH oraz szerszy dostęp do bogatszych treści dzięki zaktualizowanym funkcjom zarządzania prawami autorskimi (DRM). Dodatkowo, dla wszystkich dostawców rozwiązań, przygotowano: nowy, wspólny emulator umożliwiający opracowanie uniwersalnej aplikacji działającej na wszystkich urządzeniach członków Inicjatywy Smart TV Alliance, narzędzie do sprawdzania zgodności aplikacji (umożliwiające automatyczne sprawdzenie zgodności z wymaganiami), a także narzędzia do wyszukiwania i usuwania błędów w programach.

CES 2013 (Consumer Electronics Show) – jedne z największych na świecie targów elektroniki użytkowej. W trakcie odbywającej się w Las Vegas imprezy, na powierzchni niemal 2 milionów metrów kwadratowych, 3 000 wystawców zaprezentowało najnowsze: telewizory, zestawy kina domowego, projektory, smartfony, tablety, notebooki, a także wszelkie inne produkty związane z IT, Mobile i AGD. Podczas trwania targów swoją premierę miało ponad 20 tysięcy nowych produktów. Tegoroczną edycję targów CES odwiedziło ponad 150 tysięcy gości ze 150 krajów.

« BACK_TO_OVERVIEW